Aybastı, Perşembe Yaylası Şenlikleri: Yemekler

Yemekler

Yemeklerimiz

1- PANCAR ÇORBASI (HELLE)
Malzemesi
1    Bağ Pancar
1.5 Su Bardağı Fasulye
1    Baş Soğan
Yeteri kadar Acı Biber
2    Kaşık Yağ


Yapılışı
Pancar temizlenerek yıkanır. İnce ince doğrandıktan sonra bir tencerede yağ eritilir. İnce ince doğranan soğanlar bu tencerede pembeleşinceye kadar kavrulur. Tencereye yeterince su koyulur. Kaynayan suya  tuz katılır. Sonra doğranmış pancar ile, önceden haşlanan fasulye ilave edilir. Bu fasulye yerine mısır yarması, bulgur, pirinç de katılabilir. Kaynayan yemek üzerine elenmiş mısır unu yavaş yavaş katılır ve karıştırılır. Yemek ocaktan indirilmeye yakın bir parça acı biber katılır. Arzuya göre içyağı bir tavada yakılarak yemeğin üzerine dökülür. Yemek servise hazırdır.

2- MISIR (DARI) ÇORBASI

Malzemesi
1 kg kırma mısır
1 litre ayran ya da yoğurt
1 çorba kaşığı nane
1 su bardağı kuru fasulye
Yeterince tuz ve yağ
  Yapılışı
Akşamdan suya bırakılan kırma mısır ve fasulye sabahleyin haşlanır. Bir tencereye su konularak kaynatılır. Hazırlanan malzemeler kaynayan suya katılır. Piştikten sonra dinlenmeye bırakılır. Ayrı bir kapta hazırlanan  ayran pişmiş kırma mısır konularak yemek üzerine bir miktar nane konulur karıştırılarak servise hazır hale getirilir. Pişmiş kırma mısır yağlanarak da servis yapılabilir Bu takdirde ayran koymaya gerek kalmaz. Afiyet olsun.

3 - PANCAR (KARA LAHANA) SARMASI :


Malzemesi
2 bağ pancar
½ Kg kıyma
4 baş orta büyüklükte soğan
1 Çay bardağı pirinç
Yağ, tuz, karabiber,
  Yapılışı
Pancar saplarından ayrılır. Temizlendikten sonra Kaynayan suda haşlanır. Bir süzgeçte süzülür. Soğuk suda bekletilir. Hafif sıkılarak bir kaba koyulur. Ayrı bir kapta kıyma, kıyılmış soğan , yıkanmış pirinç, salça, tuz, karabiber ve kıyılmış maydanoz biraz su ile karıştırılır. Pancarın damarlı tarafları içe gelecek şekilde hazırlanan iç arasına koyularak sarılır. Bir tencereye düzgün olarak dizilir. Üzerini kapatacak kadar kaynar su ilave edilir. Üzerine sarmayı bastırmak için kapak kapatılır. Tencerenin kendi kapağı örtülerek kaynatılır. Önce  altı kısılır. Yemek pişirilir. Daha sonra yemek servise hazır hale getirilir.  Üzerine sarımsaklı yoğurt  koyularak da servis yapılabilir.

4 - PANCAR (KARA LAHANA) KAVURMASI


Malzemesi
2 bağ pancar
½ Kg kıyma
4 baş orta büyüklükte soğan
1 Çay bardağı  bulgur
Yağ, tuz,
karabiber, salça
  Yapılışı
Pancar saplarından ayrılır. Temizlendikten sonra  suda haşlanır. İnce ince doğranır. Bir süzgeçte süzülür. Soğuk suda bekletilir. Hafif sıkılarak bir kaba koyulur. Ayrı bir kapta kıyma, kıyılmış soğan , yıkanmış bulgur yada pirinç, salça, tuz, karabiber ve kıyılmış maydanoz biraz su ile kavrulur. Daha sonra bunun üzerine pancar koyulur. Karıştırılır.  Yemek pişirilir. Daha sonra yemek servise hazır hale getirilir.

5 - BELOCEN (DİKEN UCU) KAVURMASI

Malzemesi
2 bağ belocen
2 Baş orta büyüklükte soğan
Bir kaşık yağ
Yeterince tuz
 Yapılışı
Belocenler temizlenip yıkanır. Kaynayan suyun içine atılarak haşlanır ve süzülür. Soğuk su içinde bekletilen belocenler sudan çıkarılarak sıkılıp ince ince doğranır. Ayrı bir kapta ince doğranan soğan yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Doğranmış belocen ve tuz ilave edilerek tekrar kavrulur. Yemek servise hazırdır. Afiyet olsun.

6 - SAKARCA MIHLAMASI

Malzemesi
1 kilo sakarca
4 Baş orta büyüklükte soğan
4 veya 5 adet yumurta
 Bir kaşık tere yağı karabiber ve tuz
  Yapılışı
Sakarcalar temizlenip yıkanır. Kaynayan suyun içine atılarak haşlanır ve süzülür. Daha sonra doğranır . Ayrı bir kapta ince doğranan soğan yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Doğranmış sakarcalar tuz ilave edilerek tekrar kavrulur . Sakarca içine yumurtaları kırmak için ara ara yer açılır Yumurtalar hazırlanan yere kırılır. Biraz tere yağı kızdırılıp yumurtaların üzerine dökülür. Üstüne bir kapak kapatılarak kısık ateşte yumurtalar pişinceye kadar bekletilir. Arzuya göre karabiber ilave edilir. Yemek servise hazırdır. Afiyet olsun.

7 - GALDİRİK KAVURMASI

Malzemesi
2 bağ kaldirik,
4 baş orta büyüklükte soğan,
Bir kaşık yağ,
Yeterince tuz
Yapılışı
Kaldirikler temizlenip yıkanır. Kaynayan suyun içine atılarak haşlanır ve süzülür. Soğuk su içinde bekletilen kaldirikler sudan çıkarılarak sıkılıp ince ince doğranır. Ayrı bir kapta ince doğranan soğan yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Doğranmış kaldirik ve tuz ilave edilerek sık sık karıştırılarak kavrulur. Yemek servise hazırdır. Afiyet olsun.

8 - ISIRGAN YAĞLAŞI

Malzemesi
2 bağ ısırgan,
Bir kaşık yağ,
Bir çay bardağı mısır unu ,
 Bir su bardağı süt
Yeterince tuz, nane
 Yapılışı
Isırganlar temizlenip yıkanır. Kaynayan suyun içine atılarak haşlanır ve süzülür ve süzgeçten geçirilir. Ezilmiş ısırganlar bir tencereye konur. Mısır unu, yağ,  su,nane ve tuz ilave edilerek, bir süre karıştırılarak pişirilir. İndirilmeye yakın süt ilave edilir. Yemek servise hazırdır.

9 - MISIR YAĞLAŞI

Malzemesi
2 su bardağı mısır unu,
Tereyağı,
Peynir ya da çökelek
Su, Tuz,
  Yapılışı
Normal bir tencerede su kaynatılır. Bir miktar tuz ilave edilir. Kaynayan suya mısır unu yavaş yavaş katılır. Topaklanmaması için sürekli karıştırılır.  İsteğe göre içerisine bir miktar peynir ya da çökelek ilave edilir. Kaselere bölünür. Ayrı bir kapta tereyağı iyice kızdırılır. Sonra Kaselerin üzerinde eşit miktarda gezdirilir. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.

10 - KEŞKEK

Malzemesi
2 kg. keşkeklik buğday,
1 Adet tavuk,
500 gram fasulye,
Tereyağı. Tuz ve yeterince su
  Yapılışı
Keşkeklik buğday akşamdan fasulye ile ayıklanır ve ıslatılır. Pişmeye hazırlanan tavuk bir tencerenin içinde buğday ve fasulye ile haşlanır. Tavuk haşlandıktan sonra kemiklerinden ayrılır. İnce ince doğranarak aynı tencereye konulur. Kısık ateşte bir miktar kızartılır. Üzerine kızdırılmış yağ koyularak  sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.

11- SU BÖREĞİ

Malzemesi
5 yumurta ,
1 bardak süt,
1 çay kaşığı tuz,
Yeterince peynir, Maydanoz,
Zeytinyağı ya da tereyağı,
Yeterince un
  Yapılışı
Malzemelerin hepsi birlikte karıştırılarak hamur haline getirilir. Küçük küçük parçalara ayrılır. Yufka inceliğinde açılarak temiz bir bez üzerine serilir. Bir tencerede su kaynatılır. Tuz katılır. Ayrı bir kaba soğuk su konur yine tuz ilave edilir. Yufkalar teker teker önce kaynamakta olan sıcak suya sonra da soğuk suya atılır. Suyu süzüldükten sonra yağlanmış tepsiye sıra ile yufka ve önceden hazırlanan peynir, maydanoz karışımı konulur. Yufkaların üzerine eritilmiş tere yağı veya arzuya göre zeytinyağı dökülür. Yer yer bıçak batırılarak aralarının da pişmesi temin edilir.  Kızgın fırında ya da tepside pembeleşinceye kadar kızartılır. Kare şeklinde kesilerek servis yapılır.

12-YUFKA BÖREĞİ

Malzemesi
Buğday  unu ,
yağ,,tuz,su,
peynir-maydanoz veya kıyma-soğan-karabiber
  Yapılışı
Malzemelerin hepsi birlikte kulak memesi yumuşaklığında yoğrulur. Hamur küçük parçalara ayrılır. Yufka şeklinde açılır. Temiz bir bezin üzerine yapışmayacak şekilde serilir. Ayrı bir tarafta yufkaları kurutmak için ateş yakılır. Üzerine sac konulur. Açılan yufkalar birer birer sacın üzerinde kurutulur. Soğumaya bırakılır. Börek yapılacağı zaman geniş bir kabın içine ılık su ve tuz konulur. Yufkalar tek tek ıslatılır. yağlanmış tepsiye dizilir. Arasına arzuya göre hazırlanmış iç peynir- maydanoz veya kıyma-soğan-kara biber konulur. Üzerine tekrar ıslatılmış yufka serilir. Yağlama işlemi tekrarlanarak fırında pişirilir.

13- EV MAKARNASI:

Malzemesi
4 yumurta,
buğday unu,
su,tuz
 Yapılışı
Malzemelerin hepsi birlikte yoğrularak sert bir hamur haline getirilir. Hamurlar iri iri parçalara ayrılır. Yufka şeklinde açılır. Üzerine mısır unu serpilir. 5-6 yufka bir araya getirilerek şeritler halinde kesilir. Kesilen yufkalar temiz bir bez üzerine serilerek kurmaya bırakılır.

14- HAMSİ TAVASI

Malzemesi
1 Kg Hamsi ,
1 Çay bardağı zeytinyağı,
Biraz mısır unu ,
 limon ve tuz
 Yapılışı
Hamsiler ayıklanır. Yıkanıp tuzlanarak iki tarafı da unlanır ve bir tavada yağ kızdırılır. Hamsiler tavaya düzgün bir şekilde yerleştirilir. Hamsiler kızartılır. Tavanın kendi kapağı ile çevrilerek diğer tarafı da kızartılır. Hamsiler ayıklanır. Yıkanıp tuzlanarak Servis tabağına alınarak üzerine limon sıkılır. Afiyet olsun.

15- HAMSİ IZGARASI

Malzemesi
1 Kg Hamsi ,
1 Çay bardağı zeytinyağı,
Biraz mısır unu ,
 limon ve tuz
  Yapılışı
Hamsiler ayıklanır. Yıkanıp tuzlanarak iki tarafı da unlanır ve Hamsiler ızgaraya  düzgün bir şekilde yerleştirilir. Hamsiler kızartılır. Hamsiler  çevrilerek diğer tarafı da kızartılır. Servis tabağına alınarak üzerine limon sıkılır. Afiyet olsun.
16-KABAK TATLISI
Malzemesi
1’ kg kış kabağı,
 2 bardak toz şeker,
1 çay bardağı çekilmiş fındık içi.
  Yapılışı
Kabak dilimlenerek kabukları soyulur. Bir tencereye dizilir. Kabakların üzerine örtecek kadar su konulur. Suyunu çekinceye kadar orta ateşte pişirilir. Daha sonra fırın tepsisine yerleştirilerek üzerine seker serpilip fırına sürülür. Pişince fırından alınarak soğumaya bırakılır. Üzerine çekilmiş fındık içi veya ceviz serpilir

 17-AŞURA

Malzemesi
3 su bardağı aşurelik buğday 
1,5 su bardağı pirinç
1,5 su bardağı nohut
1,5 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
5-6 adet incir
3-4 dilim portakal kabuğu
5-6 su bardağı şeker
2-3 avuç sındık veya ceviz içi
5-6 adet kayısı,tarçın ,nişasta, nar taneleri,
1,5 su bardağı fasulye
1 paket vanilya
  Yapılışı
Akşamdan buğday ve fasulye ayıklanır nohut yıkanır ayrı ayrı ıslatılır, bu malzemeler bir kapta haşlanır haşlanan malzemeler bir tencereye konulur üzerine su ilave edilir. Bir süre pişirilir, Sonra pirinç, kuru üzüm ,incir, vanilya, portakal kabuğu, kayısı, sulandırılmış nişasta ve şeker katılarak kaynatılır. Kıvamı koyulaşınca ateşten indirilir. Üzerine fındık veya ceviz içi ile nar taneleri ve tarçın dökülerek servis yapılır.

18-UN HELVASI

Malzemesi
1’ kg buğday unu
1’ kg şeker.
1 büyük paket margarin
1,5 su bardağı un .
  Yapılışı
Un, yağ ile pembeleşenciye kadar kavrulur. Ayrı bir kapta şeker soğuk su ile karıştırılarak şerbet hazırlanır. Sonra bu şerbet kavrulmuş unun üzerine yavaş dökülerek iyice karıştırılır. İçine arzu edilirse fındık veya ceviz içi de ilave edilir.

19-MISIR EKMEĞİ (ÇÖREK) 

Malzemesi
: 1  kg mısır unu, su,tuz.
  Yapılışı
Un elendikten sonra bir kaba konulur. Üzerine bur miktar tuz ilave edilir. Ilık su ile yoğrulur. Yağlanmış tepsiye serilerek fırına sürülür. Kızarıncaya kadar pişirilir. Hamurlar sac üzerinde de pişirilebilir.

20-SAC EKMEĞİ

Malzemesi
Mısır unu,su, tuz.
  Yapılışı
Mısır unu, su ve tuz birlikte yoğrulur. Hazırlanan, hamur ateşin üzerindeki un serpilmiş kızgın sacın üzerine serilir Altı kızardıktan sonra ekmeğin üstü sacın altında yanmakta olan ateşte eğiş yardımıyla kızartılır.

21-ELMA REÇELİ

Malzemesi
1’ kg elma 2’ kg şeker ,limon yada limon tuzu
  Yapılışı
Elmalar yıkanır. ince ince dilimler halinde doğranır bir kaba konularak üzerine şeker dökülür. Bir gece bekletilir. İstenilen miktarda su katılarak ocağa konulur iyice kaynatılır. Limon ya da limon tuzu ilave edilir. Biraz daha kaynatılarak ocaktan indirilir.

22-FASULYE TURŞUSU

Malzemesi
3-4 kg fasulye, sarımsak, biber, tuz
  Yapılışı
Fasulyeler ayıklanır haşlanarak süzülür. Biber tuz ve sarımsak ilave edilir. Fasulyelerle karıştırılarak bir kapta üzerine su katılır bir hafta bekletilir.

23-FASULYE TURŞUSU KAVURMASI  

Malzemesi
 Bir tabak fasulye tursusu iki orta büyüklükte kuru soğan ve yağ
  Yapılışı
İnce kıyılmış soğan yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine fasulye turşusu katılarak karıştırılır. Bir süre kavrulur.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...